Raad van Advies
Eens in de vier jaar worden de leden van de Raad van Advies gekozen. Zij vertegenwoordigen samen alle actieve leden van FNV Waterbouw. Deze leden adviseren het bestuur van FNV Waterbouw en nemen belangrijke besluiten die de sector raken. Ook heeft de Raad een doorslaggevende stem bij benoemingen van nieuwe bestuurders.
De leden komen uit alle geledingen van de waterbouw. Er zijn minimaal 12 zetels beschikbaar in de Raad van Advies. De leden dienen zoveel mogelijk uit de verschillende groepen van leden en cao-gebieden van FNV Waterbouw te komen. Op dit moment bestaat de Raad van Advies uit 10 leden. Dit betekent dat wij nog op zoek zijn naar kandidaten! Wilt u ook u actief invloed uitoefenen op het beleid? En wilt u ook nauwer betrokken zijn bij het tot stand komen van de verbeteringen in uw loon- en arbeidsvoorwaarden? Meld u dan nu aan! Mail naar infowaterbouw@nautilusint.org of bel met 010-2562985.
De werkzaamheden van de Raad van Advies
De taken, zoals ze in de statuten staan geformuleerd, zijn:
- het stimuleren en activeren van werkzaamheden in het belang van FNV Waterbouw;
- het bepalen van het cao-beleid en het machtigen van de bestuurder van FNV Waterbouw tot het afsluiten van de Nederlandse Waterbouw cao en het buitenlandcontract;
- het instellen van adviesgroepen op een breed terrein ten behoeve van de sector.
Hoeveel tijd kost het lidmaatschap van de Raad van Advies?
Het is niet precies te zeggen hoeveel tijd het werk van de Raad van Advies in beslag neemt. Want de Raad van Advies komt net zo vaak bij elkaar als het nodig is. Er wordt tenminste vier maal per jaar vergaderd. Door ontwikkelingen in de sector kan dit er ook meer vergaderd worden.
Per vergadering besteedt u tijd aan de voorbereidingen en aan het vergaderen zelf. De vergaderingen vinden meestal overdag plaats. Om de bijeenkomsten bij te wonen moet uw werkgever u vrij geven. Dat staat in artikel 40 van de cao. De reiskosten, binnen Nederland, worden door de bond vergoed. Natuurlijk houden wij er rekening mee dat door de aard van uw werkzaamheden het voor kan komen dat u niet alle vergaderingen bij kunt wonen.
Welke kwaliteiten moet een Raad van Advieslid hebben?
Naast het hebben van een echt vakbondshart moet u bereid zijn zich te verdiepen in de sector. U moet ook beslissingen durven nemen en kunnen luisteren naar anderen. U dient zich te realiseren dat u voor het collectieve belang zitting heeft in de Raad. Natuurlijk doet u niet alles alleen. Bereidheid om met vakgenoten samen te werken is dan ook onontbeerlijk.
Wat levert het op?
Hoe meer goed Raad van Adviesleden , hoe meer vakbondsmacht we met elkaar kunnen opbouwen. Bovendien wordt uw kennis aanzienlijk verrijkt, omdat leden van de Raad van Advies meer en actuele informatie ontvangen.
Ieder lid van FNV Waterbouw die in de waterbouw werkt, of actief betrokken is bij de sector kan zich kandidaat stellen.