FNV WATERBOUW/NAUTILUS ADVIESCENTRUM ‘WERKEN AAN WERK’

Tijdens het op 20 juni gehouden Nautilus symposium ‘Investeren in Maritieme Professionals’ vond ook de kick off plaats van het FNV Waterbouw/Nautilus Adviescentrum WERKEN AAN WERK. In de regio (Groot) Rotterdam als samenwerking met de FNV en landelijk als onderdeel van de FNV pilot op vijf locaties. 

De werkgelegenheid in de maritieme sector, zowel op zee als op de binnenwateren, staat onder druk. Niet alleen door de aanhoudende recessie in de Nederlandse scheepvaart, maar ook door het vervangen van Nederlandse maritieme professionals voor ‘lage lonen landers’ en de verdergaande automatisering. Met dit initiatief wil Nautilus leden en ook niet-leden een mogelijkheid bieden zich te heroriënteren op hun carrière voor de toekomst.

Folder
Het Adviescentrum ging officieel van start met de vertoning van een kort filmpje, waarin onder meer een Nautilus lid geïnterviewd wordt over zijn kijk op de toekomst voor zichzelf en zijn collega’s. Er is ook een folder Folder Werken aan Werk beschikbaar.

In Rotterdam is het adviescentrum een samenwerking tussen FNV Waterbouw/Nautilus International en FNV.

Tijdens de uitvoeringsperiode, van mei 2017 tot en met uiterlijk 31 december 2018, zullen per adviescentrum 500 werkzoekenden begeleid worden. Hierna zal worden besloten of en in welke vorm deze adviescentra zullen worden voortgezet. In geheel Nederland opent de FNV in totaal 5 van deze regionale adviescentra.

Trajectadviseurs
Tijdens het traject naar het vinden van werk is er vanuit de adviescentra begeleiding door adviseurs. Deze trajectadviseurs ondersteunen de individuele werkzoekende in zijn of haar werktraject. Het werktraject is gericht op verliesverwerking, zelforiëntatie (wie ben ik ?, wat wil ik ?, wat kan ik ?, waar sta ik op de arbeidsmarkt ?) en de vertaling daarvan naar concrete acties rondom werk zoeken of scholing. Er is ook een trainer beschikbaar, die tijdens het werktraject zowel de FNV Waterbouw-/Nautilus International- als FNV deelnemers trainingen aanbiedt.

Hoe werkt het?
In dit adviescentrum is FNV Waterbouw/Nautilus trajectadviseur Jelle de Boer landelijk verantwoordelijk voor de maritieme sector: zeevaart, binnenvaart, waterbouw en offshore en aanverwante maritieme sectoren. Het werkgebied van zijn collega trajectadviseurs Marja van der Vlis en Dymphie Woudenberg beslaat de regio Rotterdam, Dordrecht en Gorinchem. Zij bedienen de werknemers uit andere sectoren, zoals de Bouw, de Zorg, de Bibliotheken, Retail etc.

Meer informatie of een afspraak maken
Leden en niet leden uit de maritieme cluster kunnen bij FNV Waterbouw/Nautilus terecht als zij kampen met transitievragen. Over werkloosheid, maar ook over duurzame inzetbaarheid of loopbaanplanning. Voor verdergaande vakbondsdienstverlening moet men uiteraard wel lid worden. Onze collega’s van de FNV doen hetzelfde voor niet-maritieme professionals. Dus voor leden en niet leden uit andere sectoren in de regio Rotterdam, Dordrecht en Gorinchem.

Voor meer informatie of een afspraak met het adviescentrum van FNV Waterbouw/Nautilus, neem contact op met Jelle de Boer via 010-4771188 of via infonl@nautilusint.org.