Geschiedenis FNV Waterbouw
FNV Waterbouw is opgericht op 1 januari 2007
Nautilus NL (voorheen FWZ) organiseerde al jaren het nautisch personeel in de Waterbouwsector. FNV Bouw deed dit ook, maar dan voor de baggeraars. En omdat er in de loop der tijd steeds meer stuurlui en kapiteins overstapten van rederijen naar baggerbedrijven kwamen Nautilus en FNV Bouw steeds meer in elkaars vaarwater. De toenmalige voorzitters van Nautilus en FNV Bouw zijn toen de uitdaging aangegaan om te koersen naar een FNV-bond voor de waterbouw. En die is er ook op 1 januari 2007 gekomen: FNV Waterbouw. Niet in de vorm van een nieuw, klein, zelfstandig bondje, maar als een vereniging die gedragen werd en wordt door de beide moederorganisaties.
Dubbele lidmaatschappen
Binnen FNV Waterbouw combineerden de moederverenigingen hun krachten met betrekking tot het werk in en voor de sector Waterbouw. De leden van FNV Bouw en Nautilus International, die werkzaam zijn in de nationale en internationale waterbouw zijn automatisch lid van FNV Waterbouw. De bestuurders en deskundigen van beide moederbonden zetten zich gezamenlijk in voor de leden.
FNV Bouw en Nautilus International gaan ieder hun eigen weg binnen de FNV op 1 januari 2015
Als gevolg van de fusie van de bonden moesten FNV Bouw, FNV Bondgenoten, AVAKABO FNV, FNV Sport en Recreatie en de FNV Vakcentrale op 1 januari 2015 zichzelf opheffen. Daarna konden ze gezamenlijk als een nieuwe ongedeelde organisatie verder gaan. Binnen deze nieuwe bond zijn de leden nu rechtstreeks lid op basis van hun beroep of bedrijfstak. Verder konden en kunnen de bonden die niet opgaan in het ongedeelde deel van de FNV ook lid blijven. En er kunnen zich nieuwe organisaties aansluiten. Door deze opzet moesten FNV Bouw en Nautilus, die samen FNV Waterbouw hadden opgericht, beslissen hoe zij in de toekomst verder wilden. FNV Bouw had besloten om zichzelf op te heffen en over te gaan naar het ongedeelde FNV. Voor Nautilus lag en ligt dat anders, omdat zij deel uitmaken van een internationale organisatie.
In 2013 hebben de leden al aangeven dat hun voorkeur uit zou gaan naar een aansluiting bij Nautilus. Vooral het nautische karakter van hun beroep sluit beter aan bij Nautilus, die als bond al jaren aan de weg timmert als specialist op het gebied van zeevaart, binnenvaart, waterbouw en offshore. Eigenlijk was FNV Waterbouw al ver voor de nieuwe FNV een schoolvoorbeeld van hoe de vakbond van de toekomst er uitziet. Namelijk gericht op één sector: de Waterbouw.
FNV Waterbouw is per 1 januari 2015 volledig onderdeel van Nautilus International
De leden hebben gekozen voor aansluiting bij Nautilus International. Het gevolg van deze keuze is dat FNV Waterbouw per 1 januari 2015 volledig onderdeel is geworden van een sterke maritieme vakbond, met jarenlange ervaring met het behartigen van de belangen van haar leden in de zeevaart, binnenvaart, offshore en waterbouw. FNV Waterbouw gaat gewoon door met het maken van afspraken over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de waterbouw cao en in de buitenlandovereenkomst. Ook zal FNV Waterbouw blijven deelnemen in het bestuur van het Pensioenfonds Waterbouw. Tevens blijft FNV Waterbouw gesprekspartner van de Nederlandse overheid met betrekking tot scheepvaartwetgeving, zeevaartonderwijs, veiligheid, belasting en sociale zekerheid voor onder andere de FNV Waterbouw leden. Ook is er de ambitie om het ledenblad ‘Golf’ ten minste drie keer per jaar uit te blijven brengen. De website van FNV Waterbouw blijft actueel met informatie en nieuws over de sector. De afvaardiging van leden in de Raad van Advies van FNV Waterbouw blijft ongewijzigd. Veel van de dienstverlening blijf dus onveranderd.
Wat wel verandert is dat FNV Waterbouw leden die voorheen contributie betaalden aan FNV Bouw dit nu gaan betalen aan Nautilus International. Per brief en per email zijn de leden hierover geïnformeerd. De personeelsbezetting wijzigt ook. Charley Ramdas, die voorheen vicevoorzitter was van FNV Bouw, is per 1 januari 2015 bij Nautilus International in dienst getreden. De cao- en buitenlandovereenkomst onderhandelingen zijn onderdeel van zijn takenpakket.
FNV Waterbouw en en blijft Nederlands
Sinds de overgang naar Nautilus ontstond erbij de leden enige onduidelijkheid. Zij kregen de indruk dat ze lid waren geworden van een Engelse organisatie. Deze indruk werd versterkt omdat de leden ook het internationale ledenblad de Telegraph ontvingen. Dit is overigens een maandblad voor alle leden die onderdeel zijn van Nautilus International. Nautilus heeft namelijk vestigingen in Nederland, Engeland, Zwitserland en Singapore. Als bond kan het niet veel internationaler en daarom is het blad in het Engels met overigens in elke uitgave vier pagina’s Nederlandse tekst. Als extra service wordt dit aan al onze leden toegestuurd. Dus ook aan de waterbouwleden. Leden kunnen overigens altijd aangeven als ze geen prijs opstellen op toezending.
Ter geruststelling van sommigen kunnen wij nogmaals benadrukken dat FNV Waterbouw nog onveranderd is. De website en de ‘Golf’ blijven bestaan! Zo ook de waterbouw cao, Raad van Advies, buitenlandcontractovereenkomst en de dienstverlening aan onze leden.
Uiteraard veranderen er ook dingen, maar dat is inherent aan het meegaan met de tijd. Dat is nodig om een sterke vereniging te zijn en te blijven. Een vereniging die optimaal gebruik kan maken van de kennis en de ervaring van Nautilus!